Nem véletlen, hogy a vezetőfejlesztés még mindig örök téma. Van, ahol csak ők kapnak coaching-ot.


“Nézd, én már csak főnököt választok. A pénzemet mindegyik megadja, mert meg kell adni, nincs elég sofőr. Nekem már csak az számít, kivel dolgozom, ki határozza meg, hogyan érzem magam mindennap.”

Miért is fontos minden fiatal fejlesztése, akikre felelősséget delegálnak az emberek vezetésekor? Legyen az egy lapos IT szervezet vagy egy K+F labor?
Fordítsuk le ezt praktikus nyelvre: Mit jelent a tehetségek megtartása? Mit jelent a hatékony vezetői kultúra? Mit jelent a Munkavállalói élmény?
Olyan vezetőt, akivel jó együtt dolgozni, aki támogat, fejleszt, elismer, aki biztosít egy olyan munkavégzési közeget, ahol jól és hatékonyan lehet dolgozni. És ehhez neki a többi vezetővel együtt jól kell dolgoznia, mert ő is csak akkor tud hatékony lenni. Tehát egy profi, felkészült vezetői team-et. Nem sok nagyszerű szakértőt, akik a legjobbak a területükön, hanem akik kölcsönös bizalomban együtt vezetnek egy közös hajót egy irányba.
Ennyi.

Lehet ehhez a HR támogatását kérni, hogy adjon egy egységes eszközt, legyen folyamat, formanyomtatvány, az életében először vezetői pozícióba kerülő vezető kapjon támogatás ahhoz, hogy mi is egy vezető dolga, de az Employer Branding-ben, a Kultúrában vagy a Munkáltatói élményben a kulcs a vezetői (együtt)működés. Az egyéni és a csoportos. Mert ha a marketingesek által megírt Employer branding anyagok másról szólnak, mint a hétköznapok, akkor csere van – jobb helyet keres emberünk.
Mert kevés nyomasztóbb élmény van az ember életében, mint mikor egy alkalmatlan vezetővel kell nap mint nap együtt dolgozni.
A tudatos vezetői eszköztár egyre jobb alkalmazásához, azaz az egyre jobb vezetőként való működéshez nem egy MBA-vel kell nekiugrani. Amikor a személyiség típusokkal kezdünk a vezetői eszköztár felépítésében, az emberek alapvető különbségeinek megértésével, akkor megható de egyben szomorú is, ha a 20 éve műszakvezető kolléga azt jelzi vissza: “milyen jó lett volna ezt korábban megtudni, megtapasztalni, nem szívtam volna annyit feleslegesen eddig.”

A vezetői szerep tudatosítása és gyakorlása nem igényel jelentős ráfordítást a cégek részéről ahhoz képest, amekkora eredményt hoz, ha rendszeresen foglalkozik magával a vezetői csapat. Igényel viszont átgondolt működést, tudatosságot abban, hogy min is múlik a stratégia végrehajtása, milyen rejtett és jól látható költségei vannak a fluktuációnak, a határidők csúszásának, azaz a csoportok nem megfelelően összehangolt munkájának. Nálatok mi a helyzet a vezetőkkel, a menedzsmenttel? Mi az, ami jobbá tehetné cégét? Mik a visszatérő nehézségek? A vezetőknek mire van ráhatása? Gondold végig!